top of page

Alkali Beslenme

Ph değeri, bir maddenin asidik veya alkali (bazik) olduğunu gösteren bir ölçüdür. Ph değeri 0 ile 14 arasında bir ölçekte bulunur. 0 Ph değeri tamamen asidikken 14 tamamen alkali olarak kabul edilir. 7 Ph değeri ise nötr olarak kabul edilir. Bu değerler vücudun farklı bölgelerinde farklılık gösterebilir. Ph değeri 7'nin üzerinde ise alkali içeren yiyecekler ve sıvılar içerir. 7'nin altındaki değerler ise asidiktir. İdrar, ter gibi vücudun atık maddelerini dışarı atma işlemi asitlerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Alkali beslenme, tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin vücut sıvılarının Ph seviyesini sürekli olarak 7'nin üzerinde tutma prensibine dayanır.


ASİT-ALKALİ DENGESİNİ AYARLAMAK MÜMKÜN MÜ?


Vücudumuzun içinde hassas bir denge bulunmaktadır. Vücut içindeki alkali değeri yüksek sıvıların (mide sıvısı hariç) Ph değerini yüksek tutmak çok önemlidir. Vücut asit seviyesini azaltmak ve alkali dengesini korumak için toksinleri ter, idrar gibi yollarla dışarı atmaya çalışır. Ancak uzun yıllardan beri devam eden alışılmış beslenme şekli toksin miktarını aşabilir. Vücudumuzun günlük olarak dışarı atabildiği asit miktarı bir sınıra sahiptir. Asidik gıdalarla beslenmek bu sınırları aşabilir ve biriken asitler vücutta yağ olarak depolanabilir. Bu, kilo alımına neden olabilir. Tartıya çıktığınızda kilonuz normal görünse bile bu biriken yağ fazlalığı karın ve bel bölgesinde belirginleşebilir. Ayrıca, ilerleyen yaşla birlikte görülen birçok hastalığın temelinde kronik asidite olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır.


ALKALÄ° DÄ°YET NEDÄ°R? NASIL YAPILMALIDIR?


Alkali diyet, kilo vermekten çok sağlıklı bir şekilde beslenmeye odaklanan bir diyettir. Asidik yiyeceklerden kaçınıp alkali yiyecekleri tüketmeyi amaçlar. Vücudumuzun hücreleri için alkali beslenme önemlidir, çünkü hücrelerin yenilenmesi ve onarılması için alkali yiyeceklere ihtiyaçları vardır. Hücreleri alkali yiyecekler ve içeceklerle beslemek için sebzeler, bitki tohumları, baharatlar ve balık gibi yiyecekleri bolca tüketmek gerekir. Ayrıca günlük olarak bol su içmek de önemlidir.


Asit oluÅŸturabilecek ve alkali oluÅŸturacak yiyecekler ÅŸunlar olabilir:


Asidik Besinler:


Süt ürünleri

Yumurta

Beyaz un ve ÅŸeker

Ketçap ve mayonez

Tatlılar ve gazlı içecekler

Siyah çay ve kahve

Alkol

Cips ve abur cuburlar

Zeytinyağı


Alkali Besinler:


Buğday çimi

Patlıcan

Salatalık

Zencefil

HindibaÄŸ

Ispanak

Brokoli

Kırmızı turp

Kara turp

Soya filizi

KuÅŸkonmaz

Isırgan tohumu

Çörek otu

Ä°ÅŸlenmemiÅŸ tuz


Sebzelerin rengi koyulaştıkça alkali düzeyi artar. Örneğin, kırmızı lahana ve patlıcan alkali düzeyi yüksek sebzelerdir.


  • Whatsapp
  • instagram (4)
bottom of page