Ph değeri, bir maddenin asidik veya alkali (bazik) olduğunu gösteren bir ölçüdür. Ph değeri 0 ile 14 arasında bir ölçekte bulunur. 0 Ph değeri tamamen asidikken 14 tamamen alkali olarak kabul edilir. 7 Ph değeri ise nötr olarak kabul edilir. Bu değerler vücudun farklı bölgelerinde farklılık gösterebilir. Ph değeri 7'nin üzerinde ise alkali içeren yiyecekler ve sıvılar içerir. 7'nin altındaki değerler ise asidiktir. İdrar, ter gibi vücudun atık maddelerini dışarı atma işlemi asitlerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Alkali beslenme, tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin vücut sıvılarının Ph seviyesini sürekli olarak 7'nin üzerinde tutma prensibine dayanır.
ASİT-ALKALİ DENGESİNİ AYARLAMAK MÜMKÜN MÜ?
Vücudumuzun içinde hassas bir denge bulunmaktadır. Vücut içindeki alkali değeri yüksek sıvıların (mide sıvısı hariç) Ph değerini yüksek tutmak çok önemlidir. Vücut asit seviyesini azaltmak ve alkali dengesini korumak için toksinleri ter, idrar gibi yollarla dışarı atmaya çalışır. Ancak uzun yıllardan beri devam eden alışılmış beslenme şekli toksin miktarını aşabilir. Vücudumuzun günlük olarak dışarı atabildiği asit miktarı bir sınıra sahiptir. Asidik gıdalarla beslenmek bu sınırları aşabilir ve biriken asitler vücutta yağ olarak depolanabilir. Bu, kilo alımına neden olabilir. Tartıya çıktığınızda kilonuz normal görünse bile bu biriken yağ fazlalığı karın ve bel bölgesinde belirginleşebilir. Ayrıca, ilerleyen yaşla birlikte görülen birçok hastalığın temelinde kronik asidite olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
ALKALÄ° DÄ°YET NEDÄ°R? NASIL YAPILMALIDIR?
Alkali diyet, kilo vermekten çok sağlıklı bir şekilde beslenmeye odaklanan bir diyettir. Asidik yiyeceklerden kaçınıp alkali yiyecekleri tüketmeyi amaçlar. Vücudumuzun hücreleri için alkali beslenme önemlidir, çünkü hücrelerin yenilenmesi ve onarılması için alkali yiyeceklere ihtiyaçları vardır. Hücreleri alkali yiyecekler ve içeceklerle beslemek için sebzeler, bitki tohumları, baharatlar ve balık gibi yiyecekleri bolca tüketmek gerekir. Ayrıca günlük olarak bol su içmek de önemlidir.
Asit oluÅŸturabilecek ve alkali oluÅŸturacak yiyecekler ÅŸunlar olabilir:
Asidik Besinler:
Süt ürünleri
Yumurta
Beyaz un ve ÅŸeker
Ketçap ve mayonez
Tatlılar ve gazlı içecekler
Siyah çay ve kahve
Alkol
Cips ve abur cuburlar
Zeytinyağı
Alkali Besinler:
Buğday çimi
Patlıcan
Salatalık
Zencefil
HindibaÄŸ
Ispanak
Brokoli
Kırmızı turp
Kara turp
Soya filizi
KuÅŸkonmaz
Isırgan tohumu
Çörek otu
Ä°ÅŸlenmemiÅŸ tuz
Sebzelerin rengi koyulaştıkça alkali düzeyi artar. Örneğin, kırmızı lahana ve patlıcan alkali düzeyi yüksek sebzelerdir.