top of page

At Kestanesi

Yaz aylarında pembe ve beyaz çiçekleriyle yol kenarlarını süsleyen at kestanesi ağaçları sonbahara doğru iri tanelerini yollara döker. Ne yazık ki, birçok insan bu bitkinin zehirli olduğunu düşündüğü için toplamaya cesaret edemez ve genellikle uzak durur. Ancak son yıllarda kozmetik alanında at kestanesinin potansiyel faydalarını araştırmak adına kozmetikçiler tarafından keşfedildi. Özellikle kırışıklık kremlerinin ana maddesi olarak at kestanesinden yararlanılmaktadır. At kestanesi temelli kremler, jeller ve at kestanesi yağı bir dizi fayda sağlayabilir. Bazılarına göre, bu ürünler Botox kadar etkili içeriklere sahip olabilir.


At kestanesi yağı elde etmek için sonbaharda tohumları kabuklarından çıkarılıp rendelenir. Normal kestanelere benzeyen at kestanesi, rendelenip cam kavanoza konulur. Bu işlem sırasında yaklaşık olarak orta boy bir kavanozun üçte biri at kestanesi rendelenir ve geri kalan kısmına saf zeytinyağı eklenir. Karışımı güneşte 45 gün boyunca bekletmek gereklidir. Her gün çalkalanmalıdır. 45 günün sonunda karışım tel süzgeçten süzülerek cam bir şişeye veya kavanoza konulur ve serin bir yerde saklanır. İhtiyaç duyulduğunda vücuda, saça ve cilde uygulanabilir.


At kestanesi yağı, bir dizi fayda sağlayabilir:


Cilt bakımında, kırışıklıklarda, göz çevresindeki ince çizgilerde, kılcal damar çatlamalarında, sarkan ve gevşemiş boyun derisini sıkılaştırmada, ciltteki genişlemiş gözenekleri sıkılaştırmada, cilt gerginleştirmede ve botox benzeri etkiler oluşturmada kullanılabilir. Bu yağ cilde ve boyuna masajla uygulanmalıdır.


Saç dökülmelerine karşı güçlüdür ve saç sağlığını destekler.


Damar büzücü özellikleri nedeniyle cilt ve kılcal damar tedavisinde etkilidir.


At kestanesi yağı aynı zamanda kas gevşemesi, kas krampları, selülit, hemoroid, egzama kaşıntıları, el ve ayak ödemleri gibi sorunlara da faydalı olabilir. Bu tür sorunların tedavisinde, yağ masajla birlikte kullanıldığında daha etkili olabilir.


Ayrıca at kestanesi çayı olarak da tüketilebilir. Bu çayın bağırsak iltihabı, ishal, adet dönemi ağrıları, ödemi atma gibi etkileri olabilir. Ancak çok fazla tüketildiğinde mide bulantısına ve kusmaya yol açabilir.


Cilt için kullanılabilecek bir losyon tarifi de şu şekildedir:


4-5 adet at kestanesi rendelenir.


2 adet at kestanesi yaprağı ile 2 su bardağı su 5 dakika kaynatılır.


12-20 dakika bekledikten sonra soğutulup süzülür.


  • Whatsapp
  • instagram (4)
bottom of page